Prijzen swingen de pan uit: Zoveel besteedt gezin van 2 per maand in de supermarkt

door: MRO
Supermarkt - winkelwagen - diepvries
Afbeelding bron: Photonews

De prijzen in de supermarkten blijven fors stijgen. Testaankoop becijferde hoeveel een gezin van twee personen maandelijks uitgeeft in de supermarkt.

Of je je aankopen doet bij Aldi, Lidl, Colruyt of nog een andere supermarkt, de prijzen blijven stijgen. Al is de inflatie van voeding stilaan aan het dalen. Testaankoop berekent iedere maand de prijsevolutie op basis van 3000 producten uit verschillende supermarkten.

De consumentenorganisatie komt uit op een inflatie van 18,3% voor mei 2023, maar herinnert er wel aan dat de prijzen in mei 2022 ook al een inflatie kenden van 7,4%.

"Een gezin van 2 personen geeft vandaag per maand ongeveer 528 euro uit in de supermarkt. Dat is 82 euro meer dan vorig jaar. Al zijn dat nog altijd zeer sterke stijgingen, ze gaan minder snel dan de voorbije maanden", laat Testaankoop weten.

De afgelopen periode zijn het vooral groenten die zeer sterk in prijs zijn gestegen. Maar ook papierwaren, zoals keukenrol en toiletpapier werden flink duurder.

De grootste prijsstijgingen zouden nu achter ons moeten liggen. "De piek in de supermarktinflatie lijkt bereikt en zet zich hopelijk de volgende maanden verder door", zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

"Maar we mogen niet vergeten dat deze inflatiecijfers een vergelijking zijn met mei 2022, toen de prijzen ook al een relatief hoge inflatie kenden. We blijven dus pleiten voor een anti-inflatiemandje, zoals dat nu al in Frankrijk en Griekenland bestaat en onderzocht wordt in het Verenigd Koninkrijk."