Politie waarschuwt: Deze toestellen kunnen aan inbrekers verraden dat je niet thuis bent!

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Tijdens de zomermaanden trekken velen een tijdje op vakantie. De politie waarschuwt voor slimme apparaten in huis, die aan inbrekers kunnen verraden dat je op reis bent.

"Slimme thermostaten, smart tv's, wasmachines, vaatwassers of koelkasten aangesloten op internet, alarmsystemen en bewakingscamera's... Het aantal voorwerpen dat is aangesloten op het internet is de afgelopen jaren enorm toegenomen en dat heeft gevolgen voor de veiligheid van de burgers, met name tijdens de zomervakantie", zegt de federale politie.

"Hoewel ze bepaalde onmiskenbare voordelen bieden en het leven van hun gebruikers gemakkelijker maken, kunnen alledaagse op internet aangesloten objecten ook een gevaar vormen. Bij een studie uitgevoerd op 16 van deze apparaten ontdekte de KU Leuven niet minder dan 54 veiligheidslekken!"

"Een gebrek aan waakzaamheid kan dus door hackers worden aangegrepen om toegang te krijgen tot een schat aan interessante informatie. In dit opzicht is de zomervakantie een kritieke periode."

"Als je bijvoorbeeld een vaatwasser gebruikt waarvan je de activiteit beheert via de Home Connect-app, kunnen inbrekers ontdekken dat je niet thuis bent nadat ze je systeem hebben gehackt."

"En als je een robotstofzuiger hebt, zouden diezelfde inbrekers eenvoudig toegang kunnen krijgen tot de plattegrond van je huis", waarschuwt Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit.

Tips

"De eerste tip is om je altijd goed te informeren voordat je een huishoudapparaat koopt dat aangesloten is op het internet, bijvoorbeeld door advies te vragen aan een technisch expert."

"Een andere tip is om op je hoede te zijn voor 'witte' producten die tegen een aantrekkelijkere prijs worden aangeboden dan merkproducten, omdat ze veel minder doeltreffende veiligheidsparameters hebben. Zorg er dus voor dat je genoeg reviews hebt doorgenomen als je overweegt een dergelijk apparaat te kopen of kies voor winkels met een betrouwbare klantenservice."

"Neem ook de tijd om de handleiding te lezen. Daarin staat welke beveiligingsmaatregelen je moet nemen, zoals het regelmatig wijzigen van wachtwoorden en het uitvoeren van noodzakelijke updates."

"Kijk ook regelmatig op de website van het merk van je apparaat om te zien of er een nieuwe versie beschikbaar is. Tot slot is een andere zeer belangrijke factor de beveiliging van je wifi-verbinding. Bij een veiligheidslek kan iemand die je huis nadert de controle erover overnemen."