Dit verandert voor wie zijn rijbewijs wil behalen en ook voor begeleiders

door: MRO
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Er komen veranderingen aan voor wie zijn rijbewijs wil behalen. Kandidaten moeten verplicht langer oefenen en ook voor begeleiders is er een verandering op komst.

Wie slaagt voor zijn theorie-examen kan kiezen om een voorlopig rijbewijs aan te vragen zonder begeleider of met begeleider. In het eerste geval moet de bestuurder 20 uur rijles volgen en in het tweede geval mag de bestuurder enkel rijden met een rijinstructeur of met een begeleider die op het voorlopig rijbewijs vermeld staat.

Momenteel geldt een minimale periode van 3 maanden om te oefenen, maar die wordt uitgebreid naar minstens 5 maanden vanaf maart 2024. Deze aanpassing geldt ook voor bestuurders die hun voorlopig rijbewijs voor 1 maart 2024 kregen, maar hun praktijkexamen pas na die datum afleggen.

Vormingsmoment voor begeleiders van kandidaat-bestuurders

Wie een kandidaat-bestuurder wil begeleiden, moet vanaf maart 2024 verplicht een vormingsmoment volgen. Dit is een informatieve sessie van 3 uur die plaatsvindt bij een erkende lesgever. Het vormingsmoment kan ook digitaal gevolgd worden.

Tags rijbewijs