Je ziet het vaak gebeuren in het verkeer: Boete mogelijk tot 1.500 euro en rijverbod

door: PMN
Autorijden - rijles
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

In het verkeer kan je maar beter altijd voorzichtig zijn en je kalmte bewaren. Voor sommigen is dat niet altijd even makkelijk. Er zijn nogal wat bestuurders die zich maar al te vaak schuldig maken aan het overtreden van de regelgeving.

Het gebeurt dagelijks dat je in het verkeer auto’s fout geparkeerd ziet staan. Dat kan een serieuze boete opleveren. Het is namelijk een overtreding van de tweede graad.

Je mag nooit parkeren op een fietspad, zebrapad of voetpad, op een bushalte, onder een brug (tenzij er specifieke parkeerborden staan), binnen de vijf meter voor een kruispunt en op dat kruispunt zelf.

Je mag ook niet parkeren op minder dan twintig meter voor een verkeerslicht, voor een garagepoort, naast een onderbroken gele lijn en op een gehandicaptenplaats. Wie dat wel doet en betrapt wordt, wacht een serieuze boete.

Er kan een boete uitgeschreven worden tussen 120 euro en 1.500 euro. Een rijverbod behoort ook tot de mogelijkheden. Jonge bestuurders krijgen sowieso een rijverbod en moeten opnieuw een theoretisch of praktisch examen doen bij drie overtredingen in één jaar.

Als je binnen het jaar nog een tweede parkeerboete krijgt, kan dat bedrag zelfs nog verdubbelen.

Tags parkeren