Let goed op met je rijbewijs zodat je geen gigantische boete riskeert: Tot 16.000 euro

door: MRO
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Het rijbewijs van enkele honderdduizenden Belgen zal dit jaar vervallen. Laat je rijbewijs zeker vervangen indien het vervalt want momenteel riskeer je anders nog een gigantische boete.

De eerste rijbewijzen in de vorm van een bankkaart werden in 2013 uitgedeeld, maar deze zijn slechts 10 jaar geldig. Honderdduizenden Belgen moeten hun rijbewijs dit jaar dus vernieuwen.

Zij zullen een oproep krijgen om hun rijbewijs te vernieuwen. En daar geef je best tijdig gevolg aan want rijden met een rijbewijs waarvan de geldigheidsduur voorbij is, wordt gelijkgesteld met rijden zonder geldig rijbewijs.

Je riskeert in dat geval een geldboete tot 16.000 euro, een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar, een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar.

Nalatig omspringen met het vernieuwen van je rijbewijs kan je dus zeer duur komen te staan. "Die straffen zijn terecht voor misdrijven, maar niet voor een administratieve fout", zegt Cd&v-Kamerlid Jef Van Bergh.

Hij heeft een nieuw wetsvoorstel klaar waarbij het rijden met een rijbewijs waarvan de termijn voorbij is gestraft kan worden met een geldboete tot 500 euro. 

Tags rijbewijs