Nooit zoveel snelheidsboetes: gigantisch verschil tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel

door: MRO
flitscamera
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Nooit eerder werden in België zoveel snelheidsboetes uitgedeeld. Daarbij worden Vlamingen ook opvallend veel vaker beboet dan Walen en Brusselaars.

Dit jaar zullen ongeveer 7 miljoen snelheidsboetes uitgeschreven worden in ons land, weet 'Het Nieuwsblad'. Nooit eerder waren er dat zoveel.

De verwachting is dat in 2024 nog meer chauffeurs op de bon zullen gaan. Dan zullen de tolerantiemarges ook langs de gewestwegen verdwijnen.

Opmerkelijk is verder ook het gigantische verschil in snelheidsboetes die uitgeschreven worden in de verschillende landsdelen. In de eerste helft van 2023 werd 72% van de snelheidsboetes uitgeschreven in Vlaanderen, 22 in Wallonië en 6% in Brussel, schrijft de krant.

Hoeveel bedraagt de boete bij onmiddellijk inning bij snelheidsovertredingen?

Voor de eerste 10 km/u te snel rijden, bedraagt de boete bij onmiddellijke inning 53 euro. Als je meer dan 10 km/u te snel rijdt (en minder dan 30 km/u) komt er binnen de bebouwde kom/zone 30/(woon)erf 11 euro bij voor elke bijkomende km/u. 

Als je buiten de bebouwde kom/zone 30/(woon)erf meer dan 10 km/u te snel rijdt (en minder dan 40km/u) dan komt er 6 euro bij voor elke bijkomende km/u te snel rijden.