Politierechter doet opvallend voorstel voor bestuurders die rijden zonder rijbewijs

door: BVDO
Dronken bestuurster - alcohol achter stuur
Afbeelding bron: Shutterstock/FabrikaSimf

Het dodelijke ongeval van zondag in Gent, waarbij twee fietsers omkwamen, is het zoveelste in de rij. Een politierechter komt met een opvallend voorstel.

Bestuurders die ondanks een rijverbod weer achter het stuur kruipen en een tweede, derde of zoveelste keer betrapt worden is voor politierechter Dina Van Laethem dagelijkse kost.

Dat vertelde ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Zij bestempelt dit soort daders als criminelen. “Verkeerscriminelen. Als ze niet tot inzicht komen, moeten ze niet alleen uit het verkeer, maar ook uit de maatschappij worden gehaald”, klinkt het.

Effectieve gevangenisstraffen dus, maar die worden vaak niet uitgevoerd. “Daar heb ik geen zicht op. Ik kan mij daar ook niet in moeien, ik kan alleen een dossier in eer en geweten bestraffen na een weloverwogen oordeel.”

Van Laethem pleit dan ook voor verkeersgevangenissen. “Ik waag mij misschien op glad ijs door dit te zeggen, maar als je een verkeersgevangenis creëert waarin overtreders korte straffen moeten uitzitten en voor één, twee of drie maanden uit hun gezin en werk worden gehaald, weten ze wat ze aan het doen zijn.”