“We zitten met een erg gedateerde regelgeving van meer dan twintig jaar geleden”

door: BVDO
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil de wetgeving over het gebruik van materiaal tijdens het besturen van een voertuig verstrengen.

Tijdens het bijwonen van een controleactie in Brasschaat liet minister Verlinden weten dat er een wetsvoorstel ingediend is om elke afleiding achter het stuur onmogelijk te maken.

"We gebruiken onze smartphone op elk ogenblik en op elke plaats en dat zet zich door achter het stuur", zegt Verlinden. "We weten echter uit de cijfers dat dit erg gevaarlijk is en moeten daar paal en perk aan stellen."

Een uitbreiding was dan ook aan de orde. Nu is enkel een draagbare telefoon verboden in de wetgeving. "We zitten met een erg gedateerde regelgeving van meer dan twintig jaar geleden die als taak had om bellen achter het stuur te vermijden, maar vandaag zit je met smartphones, tablets, e-readers... noem maar op.”

Voor een ingebouwde gps zal er geen probleem zijn. “Het nieuwe wetsvoorstel heeft het over een verbod op het gebruik van alle elektronische toestellen met een scherm achter het stuur. Als het toestel vasthangt aan de wagen kan het wel nog."