Mogelijk grote verandering op komst voor iedereen die een spaarrekening heeft

door: MRO
Geld - euro
Afbeelding bron: Shutterstock/Vladyslav Starozhylov

Er is mogelijk een grote verandering op komst voor onze spaarrekeningen. De Nationale Bank heeft immers te kennen gegeven dat ze niet tegen de afschaffing van de getrouwheidspremie is gekant is.

Vandaag bestaat de intrest die je op een spaarrekening krijgt uit de combinatie van een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente krijg je altijd uitgekeerd, maar de getrouwheidspremie krijg je enkel indien je geld een jaar lang op de spaarrekening blijft staan.

De Nationale Bank heeft nu aan de regering te kennen gegeven dat ze niet gekant is tegen de afschaffing van de getrouwheidspremie. Dit zou de zaken voor de spaarder eenvoudiger maken. Het wordt dan immers makkelijker om de rente op verschillende spaarrekeningen te vergelijken.

Bovendien hoeft een spaarder zijn geld dan geen volledig jaar op de rekening te laten staan om het volledige bedrag van de intrest te krijgen. 

Er is wel een potentieel nadeel voor de banken. Nu zijn spaarders minder snel geneigd om geld van hun spaarrekening te halen of een spaarrekening te verhuizen naar een andere bank omdat ze dan de getrouwheidspremie kunnen verliezen.