59-jarige man ligt in coma na coronabesmetting: “Hij krijgt geen longtransplantatie meer”

door: BVDO
corona afdeling UZ Brussel
Afbeelding bron: Photonews

De 59-jarige Joris was een kerngezonde man, maar na een coronabesmetting heeft hij nieuwe longen nodig. En die krijgt hij niet meer… door corona.

De man liep de coronabesmetting op via zijn vrouw die in een woonzorgcentrum werkte. Sinds 20 december ligt Joris in coma. Om verder te leven heeft hij nieuwe longen nodig, maar die krijgt hij niet meer omdat hij het coronavirus opliep. Normaal gezien krijg je een longtransplantatie nog tot 65 jaar, ruim voldoende dus voor Joris. Voor coronapatiënten is die grens echter naar beneden getrokken tot 50 jaar. En dus komt hij er niet meer voor in aanmerking.

De corona is ondertussen uit zijn lichaam, maar zijn longen zijn te zwaar aangetast. “Tot voor corona was dit een hele vitale, gezonde mens. Hij stapte enkel een dokterskabinet binnen voor een routinecontrole, meer niet. Hij rookt niet, is niet zwaarlijvig,… En alle andere organen doen het prima. Enkel zijn longen willen niet meer mee. Papa is voor 90 procent een gezonde mens, en enkel voor die 10 procent wordt hij afgeschreven? Dit is niet eerlijk…”, zegt zijn dochter aan HLN.

De familie zoekt naarstig naar een oplossing. “We kregen al een njet van Leuven en Brussel. We hopen dat iemand ons toch kan helpen. Tot voor kort was papa iemand die bij wijze van spreken 100 jaar oud kon worden en nu moeten we hem afgeven. We begrijpen dat organen schaars zijn en je selectief moet zijn aan wie je die geeft, maar papa zou er echt nog een kwalitatief leven door kunnen leiden. We hebben nog zoveel te vertellen, en zoveel te doen samen.”