Een pilletje slikken tegen corona: Viroloog Johan Neyts legt uit

door: MRO
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

Alle aandacht is gericht op de coronavaccins, maar intussen wordt er ook werk gemaakt van medicijnen tegen corona. Viroloog Johan Neyts legt uit dat men ook hier resultaten boekt.

"Wij werken aan antivirale middelen die specifiek de vermenigvuldiging van het coronavirus remt. Dat neemt heel wat tijd in beslag, de ontwikkeling van een geneesmiddel duurt vele jaren", zegt Johan Neyts van het Rega Insituut in De Ochtend op Radio 1.

"We zijn gaan zoeken naar actieve bestanddelen van bestaande geneesmiddelen. Zit daar toevallig niets tussen dat een beetje het coronavirus remt? Zo hebben we een aantal dingen gevonden, waaronder een Japans middel tegen griep. Er zijn ook studies lopende bij mensen."

"Bij hamsters zien we dat we het virus in de longen volledig kunnen weg dringen. Je moet wel hoge dosissen geven omdat die medicijnen niet specifiek tegen corona zijn ontwikkeld."

De vaccins zijn zeer belangrijk, maar ook de ontwikkeling van coronamedicijnen zijn dat om meerdere redenen. "Als iemand gezond kan blijven door het vaccin, is dat zeer goed. Maar als iemand toch ziek wordt, moet je medicijnen kunnen inzetten."

"Die zoektocht is evenzeer belangrijk. Stel dat er een variant ontstaat die veel minder gevoelig is aan het vaccin, dan is het goed om een medicijn achter de hand te hebben."