Groot probleem bij coronavaccins: “Geen goede beslissing bij die mensen”

door: BVDO
coronavaccin Pfizer Biontech
Afbeelding bron: Mike Mareen / Shutterstock.com

De komst van de coronavaccins werd bejubeld, maar er zijn nog heel wat vragen. Wat we nu doen is zelfs voor een lid van de taskforce een grote gok. 

De huidige coronavaccins zijn vooral gericht op het wegnemen van de ziekteverschijnselen. Mensen worden er niet of toch veel minder ziek van. 

De keuze om de woonzorgcentra als eerste de vaccins te geven is dan ook heel positief, want daar vielen de meeste overlijdens te betreuren. 

Het grote probleem is echter dat er nog niet geweten is of de vaccins ook de transmissie van het virus tegenhouden. “Dat zullen we maar in de komende maanden weten”, zegt Dirk Ramaekers, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en leider van de taskforce voor de vaccinatiestrategie, aan Het Laatste Nieuws. 

“En laat dat nu net de vervelende eigenschap van het virus zijn: mensen die asymptomatisch zijn, geven het virus door. Hen vaccineren terwijl we niet weten of ze dan nog besmettelijk zijn, is nu nog geen goede beslissing.” 

Iemand die gevaccineerd is zal immers de neiging hebben om veel losser met de regels om te gaan. Zeker na het toedienen van slechts 1 dosis is nog niet duidelijk of dit de verspreiding van het virus zal tegenhouden.