Kappers trekken aan de alarmbel: “Onrealistisch en nergens anders ingevoerd”

door: BVDO
Kapper
Afbeelding bron: Pixabay

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) roept op tot een heropening van de kappers, maar dat kan niet met een reeks van extra voorwaarden gebeuren. Ook andere sectoren moeten volgens het NSZ perspectief krijgen.

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag op de heropening van de kappers op 13 februari. "De tijd is er helemaal rijp voor, nu de cijfers al een tijdje in een dalende trend zitten. Het heeft lang genoeg geduurd voor hen”, klinkt het bij het NSZ.

NSZ vraagt wel dat de heropening niet onder draconische maatregelen moet gebeuren. “De opgelegde regels voor heropening voor contactberoepers mogen in geen geval discriminerend zijn tegenover andere sectoren die open zijn en waar er sprake is van contact met het publiek.”

De wekelijkse coronatest voor kappers bijvoorbeeld, kan niet voor het NSZ. “Dat is onrealistisch en nog nergens anders ingevoerd. Al is werken in veilige omstandigheden uiteraard primordiaal."

Ook voor andere sectoren, zoals de events en de horeca, vraagt NSZ naar perspectief. “Geef hen ook hoop door tastbare indicatoren voorop te stellen en stelselmatig te heropenen zoals nu in Italië bijvoorbeeld kan voor de horeca, onder voorwaarden. Met zo'n heropstartplan weten zij ook waar ze kunnen naartoe werken. Er was ons ook een barometer beloofd in de zomer, maar die is helaas nooit gekomen. We hebben nu een planning voor de middellange termijn nodig."