Marc Van Ranst maakt zich serieuze bedenking over besluit van Overlegcomité

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst heeft na afloop van het Overlegcomité van vrijdag zijn mening gegeven over de beslissingen die de politiek genomen heeft.

De belangrijkste nieuwigheid die werd aangekondigd, is ongetwijfeld de langverwachte coronabarometer.

"Als die barometer er niet was gekomen, dan zou dat toch wel een beetje een teleurstelling geweest zijn, misschien zelfs een blamage", zei Marc Van Ranst op VTM.

"Er gaan nog discussies zijn, maar over een aantal details gaat men niet meer moeten praten. Die liggen vast, daar is al over gepraat. Dus dat zou vlotter moeten gaan."

Code Rood

"We zitten duidelijk in code rood. Een aantal van die aangekondigde versoepelingen kunnen. Of de horeca nu om 23.00 uur of 24.00 uur sluit, dat zal misschien niet veel uitmaken."

Over evenementen maakt Van Ranst zich meer zorgen: "70% capaciteit in zalen, of 100% bij goede luchtkwaliteit, is voor code rood toch wel héél veel."

Omikron

"Dit is een barometer die kan werken voor omikron; besmettelijk, maar je belandt er minder makkelijk mee in het ziekenhuis, en al bijna niet op intensieve zorgen."

"Wanneer het in de toekomst bijvoorbeeld gaat om zoiets als de ernstigere deltavariant, ga je daar toch wel anders mee moeten omgaan", besloot Van Ranst.

Volg het nieuws op de voet met de gratis app van Redactie24