Overlegcomité heeft beslist: Belangrijke nieuwigheid én versoepelingen

door: STS
Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het tweede Overlegcomité van het jaar heeft een coronabarometer en enkele versoepelingen gebaard.

Er werd een akkoord bereikt over de invoering van een coronabarometer, met kleurcodes geel, oranje en rood. We starten in code rood, vanaf vrijdag 28 januari.

De barometer heeft betrekking op drie sectoren: de horeca, de evenementen en georganiseerde vrijetijdsactiviteiten in groepsverband in de culturele, jeugd- en sportsfeer.

"De coronabarometer moet ons meer voorspelbaarheid en transparantie brengen. Hij heeft heel eenvoudig de coronasituatie weer. Bij geel is de situatie onder controle, bij oranje neemt de druk op de zorg toe en bij rood is er een overbelasting", legde premier De Croo uit.

Horeca

Het sluitingsuur voor de horeca wordt een beetje versoepeld: cafés en restaurants zullen niet langer om 23.00 uur de deuren moeten sluiten, maar om 24.00 uur. De regel van maximum zes personen per tafel blijft bestaan.

Voor evenementen indoor, met een zittend publiek, wordt voortaan naar de zaalcapaciteit gekeken. Er zal tot 70% van de zaal gebruikt kan worden, of zelfs 100% indien de luchtkwaliteit goed is. Dit geldt niet voor dansfeesten of nachtclubs.

Binnenspeelruimtes, snookerzalen, binnenpretparken, bowlingzalen, casino's, escape rooms en andere binnenactiviteiten mogen de deuren weer openen vanaf 28 januari.