Nieuwe vaccinaties tegen covid op komst: “Opvallende groep telt nu meeste patiënten”

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Pixabay

De komende maanden verwacht men nieuwe golven van COVID-19 besmettingen. Een nieuwe vaccinatiecampagne komt er dan ook aan.

Om ouderen en risicopersonen met onderliggende aandoeningen te beschermen, plannen de regio's nieuwe vaccinatiecampagnes vanaf het vroege herfstseizoen. Vanaf medio september wordt, na goedkeuring door het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau), het COVID-19 vaccin, aangepast aan de Omicron XBB.1.5 variant verwacht.

Nieuwe varianten die tijdens de zomer in Europa opdoken, worden momenteel door de Risk Assessment Group en Risk Management Group van nabij opgevolgd. Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat de werkzaamheid van het vaccin tegen deze nieuwe varianten is verminderd. In België is de gezondheidssituatie geruststellend. De druk op de gezondheidszorg blijft stabiel, zowel voor de hospitalisaties als voor intensieve zorgen.

Momenteel zijn er slechts een klein aantal ziekenhuisopnames geregistreerd in de geriatrie en pediatrie. De meeste ambulante patiënten zijn jongvolwassenen met COVID-19 symptomen. De huidige modellen voorspellen een nieuwe COVID-19 golf met een toename van de ziekenhuisopnames in oktober en november.