Ons land bevestigt overlijden na vaccinatie en vraagt op deze symptomen te letten

door: BVDO
Vaccinatiecentrum
Afbeelding bron: Photonews

In ons land is één melding gekomen van een overlijden door trombose en weinig bloedplaatjes na vaccinatie. Dat laat het geneesmiddelenagentschap FAGG weten op zijn website.

Ons land heeft een overlijden aan trombose en te weinig bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. De overleden persoon had volgens het FAGG wel onderliggende aandoeningen die het overlijden kunnen verklaren.

Na advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA beslisten de minister van Volksgezondheid in ons land om geen vaccins van AstraZeneca toe te dienen de komende vier weken aan personen jonger dan 56 jaar.

Het FAGG benadrukt op zijn website dat de kans dat iemand die zeldzame bijwerkingen ontwikkelt heel erg klein is. Wie kortademigheid, pijn op de borst, een zwellend been, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen zoals ernstige en aanhoudende hoofdpijn en wazig zien of kleine bloedplekjes onder de huid, behalve op de plaats van de prik, opmerkt na de vaccinatie, moet wel onmiddellijk medische hulp inroepen, is het advies.