Regering zal werk maken van pandemieplan… na de coronacrisis

door: BVDO
Frank Vandenbroucke - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De federale regering zal een pandemieplan uitwerken. Al wacht ze daarvoor wel totdat de huidige coronacrisis van de baan is.

Een jaar geleden kwam ons land in de coronacrisis terecht. Het werd al heel snel duidelijk dat er geen pandemieplan voor handen was. Dat kon Het Nieuwsblad ontdekken door vertrouwelijke documenten in te kijken.

In één van de eerste vergaderingen vestigde infectiologe Erika Vlieghe de aandacht op een pandemieplan van het jaar 2006. Richtlijnen voor mondmaskers en prioriteiten bij vaccinatie, het stond er allemaal in beschreven.

Het grote probleem was dat het plan nooit geactualiseerd werd. In 2014 werden enkele bevoegdheden doorgeschoven naar de verschillende gemeenschappen en sindsdien is er met het plan niks meer gedaan.

De bedoeling is dat er een nieuw pandemieplan gemaakt wordt, al zal dat wel pas gebeuren na de huidige coronacrisis. De FOD Volksgezondheid liet al weten dat er een oplossing komt. “Er zal een permanente crisismanager zijn die zich zal focussen op het updaten van het nood- en pandemieplan”, vertelt topman Tom Auwers.