Steven Van Gucht geeft toe: “Dat hadden we niet verwacht”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers zitten de voorbije dagen in stijgende lijn en eerlijk gezegd hadden ze dit bijna Sciensano niet verwacht. Een derde golf is hetgeen nu echt vermeden moet worden door zich aan de maatregelen te houden.

Volgens viroloog Steven Van Gucht heeft veel te maken met de verdere verspreiding van de Britse variant. Die is ondertussen volgens Van Gucht verantwoordelijk voor 44 procent van de gevallen bij nieuwe besmettingen.

“Maar we zien ook een grote moeheid bij de mensen om de maatregelen te blijven opvolgen”, vertelt Van Gucht aan HLN. “Het is begrijpelijk, omdat het al zolang duurt. Maar we zien echter in de contacttracing dat mensen 30 procent meer anderen besmetten dan enkele weken geleden.”

Van Gucht zegt al maanden dat februari en maart moeilijk zouden zijn. “We moeten nu echt doorbijten, maar de langetermijnvoorspellingen zijn heel positief. April en mei worden veel mooiere maanden.”

Want een derde golf is hetgeen we echt willen vermijden. “Er zit een minigolfje aan te komen voor maart en we moeten vermijden dat dit een grote golf wordt. We hadden dat niet verwacht, maar het hoeft niet zo erg te worden.”