Steven Van Gucht geeft waarschuwingen voor de vakantie: "Doe dat niet!"

door: BVDO
viroloog Steven Van Gucht

Het coronavirus is iets minder heftig bezig in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel, maar viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat de achterstand maar heel klein meer is. Hij geeft ook enkele waarschuwingen mee.

“Er circuleert momenteel gewoon heel veel virus in de maatschappij, wat zijn weerklank heeft op de scholen", zegt Steven Van Gucht in 'De Ochtend' op Radio 1.

"Ons huisartsennetwerk vangt op dat enkele ouders besmet zijn geraakt door kinderen, maar in het geheel van de besmettingen is dat eerder beperkt.  De ouders geven eerder aan besmet te zijn geraakt bij contacten met vrienden en collega's.”

Met het herfstverlof voor de deur geeft Van Gucht een nieuwe waarschuwing mee. “Ik roep de ouders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. De kinderen mogen niet in grote groepen op straat rondlopen. Ze moeten hun kinderen daarop aanspreken.  Als ouder heb je meer invloed dan de overheid of sociale media.”

Grootouders op de kinderen laten passen is ook geen goed idee. “Niet doen. Hou generaties gescheiden. Er circuleert heel veel virus nu.  Een mix tussen jonge kinderen en grootouders is en blijft een risico. Kinderen die geen symptomen vertonen, kunnen het virus toch doorgeven.”