Steven Van Gucht vindt het opmerkelijk: "Bijzonder, dat was toen ondenkbaar"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht denkt dat versoepelingen voorzichtig en stapsgewijs moeten gebeuren. Want er liggen te veel patiënten op intensieve zorgen om stijgende cijfers aan te kunnen.

"We zitten op de piek van de derde golf. Het feit dat we nu al over versoepelingen spreken is bijzonder. Dat was ondenkbaar in die eerste en tweede golf", zei Van Gucht op Eén.

"De druk vanuit de bevolking is een factor, maar er is ook het vaccinverhaal. We krijgen elke week meer rugdekking van het vaccin. Dat maakt dat de situatie wel anders is dan in de eerste en tweede golf. Er is een beter perspectief, en we verwachten echt dat die cijfers gaan dalen."

Geen marge

"Het probleem momenteel is dat er geen marge meer is in de ziekenhuizen. Er liggen 945 Covid-patiënten op intensieve zorgen, en de rest van de bedden worden ingenomen door niet-Covid-patiënten. Dinsdag waren er 71 bedden vrij op intensieve zorgen. Dus die marge is op."

"Als het nu begint te dalen, geen probleem. Maar de versoepelingen die erbij komen, zorgen voor onzekerheid. Wat er absoluut niet mag gebeuren, is dat de cijfers weer beginnen te stijgen, want er is geen buffer. Vandaar dat het heel voorzichtig en gefaseerd moet aangepakt worden."