Steven Van Gucht wijst op belangrijk verschil tussen griepvirus en coronavirus

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Met de herfst in aantocht steken steeds meer vragen over het griepvirus de kop op. Wat als we naast Covid-19 ook met griep worden geconfronteerd. Maar de kans is groot dat het griepvirus minder hard zal toeslaan dan andere jaren. 

Dat stelt Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. De viroloog legt uit waarom hij dit denkt.

"De hygiëneregels en de afstandsregels die we nu hebben ingevoerd zullen we ook de komende weken en maanden nog moeten respecteren. Ik denk dat het heel waarschijnlijk is dat die ook een impact gaan hebben op de verspreiding van andere respiratoire virussen."

"Dat kan gaan om het griepvirus of andere virussen of zelfs andere respiratoire ziekteverwekkers. Men heeft immers in het buitenland ook al vastgesteld dat de fysieke afstand en de hygiëneregels een effect hebben gehad op de griepcijfers en de cijfers van andere virussen."

"De griep heeft een R-waarde die wat lager ligt dan die van het coronavirus. Voor de rest verspreiden die virussen op een gelijkaardige manier als het coronavirus. Het is dus heel waarschijnlijk dat er een impact zal zijn."

Verschil tussen griep en coronavirus

"Er is wel een verschil tussen het coronavirus en het griepvirus. Van griep weten we dat kinderen vaak de motor zijn van de griepepidemie. Meestal begint het bij de jonge kinderen die het verspreiden op scholen en het zo doorgeven aan ouders en grootouders."

"De scholen gaan open en kan gaan spreiden en zo teruggebracht worden naar ouderen. Er zal dus komende winter heel waarschijnlijk wel griep zijn, maar we hopen wel dat ze minder intens zal zijn dan de vorige jaren."