Steven Van Gucht wil wel versoepelen, al is er ook een grote maar bij zijn mening

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano blijft wat optimistischer dan zijn collega-experts, al heeft hij ook een grote maar bij zijn optimisme.

Ook voor Van Gucht zijn er weinig mogelijkheden op dit moment om te versoepelen. “Puur epidemiologisch is nu geen ruimte om veel dingen te gaan doen”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano aan Het Nieuwsblad.

Het model biedt wat perspectief voor binnen een goede maand. “Als we naar de cijfers kijken, volgen die de voorspellingen van modellen. Als we op dat traject blijven zal er sprake zijn van een opgaande beweging tot midden april. Dan zal één en ander mogelijk zijn.”

Al zijn er ook vragen of dat model voldoende is, uitgaande van een besmettelijkheid van 50 procent meer. Dat kan even goed meer zijn. “Als is het afwachten of we dat traject aanhouden. Want het model gaat uit van de huidige maatregelen en dat de Britse variant 50 procent besmettelijker is. De situatie is op dit moment labiel. Als de politiek iets wil versoepelen is grote voorzichtigheid en tact geboden.”