Steven Van Gucht zeer bezorgd: "Dan kunnen de gevolgen echt dramatisch zijn"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT nieuws

Professor Steven Van Gucht heeft in de aanloop naar het Overlegcomité een radio-interview gegeven.

"Ik heb begrepen dat de mondmaskers weer op tafel liggen. Maar vanuit wetenschappelijke kant vinden we het allemaal iets te vroeg", zei Van Gucht op Radio 1.

"We zijn het erover eens dat je op een gegeven moment die maskers mag opbergen, maar de vraag is: wat is de juiste timing? Daarover gaat het eigenlijk."

"De politiek wil altijd iets te snel gaan. Ze kijken naar Denemarken, maar dat land heeft op dit moment nog niets bewezen. Ze hebben een stoutmoedige beslissing genomen en gezegd: we laten het los. Op een moment dat een heel moeilijke periode nog moet beginnen: de herfst en de winter. Dat vind ik geen gepaste timing."

"We hebben modellen die tonen dat er nog altijd potentieel is voor een forse vierde golf, met een zware belasting van de ziekenhuizen. Een overbelasting zou ik zelfs durven zeggen."

Woonzorgcentra

"We zitten ook nog met een onzekerheid: wat met onze woonzorgcentra? Daar wonen heel fragiele mensen. Momenteel gaat dat allemaal nog heel goed. Je ziet dat het vaccin daar nog altijd werkt. Maar gaat dat binnen een maand of twee maanden nog zo zijn, wanneer die infectiedruk almaar hoger wordt? Oktober-november moeten nog komen."

Van Gucht denkt dat een coronapas om een woonzorgcentra binnen te mogen een goed idee is. "Dat is een heel kwetsbare plaats. Als het virus daar binnenkomt, is het vaak heel moeilijk tegen te houden en kunnen de gevolgen echt dramatisch zijn."

Download nu de gratis app van Redactie24