Steven Van Gucht ziet opvallende trend: "Gaat bijna altijd om niet-gevaccineerde personen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Professor Steven Van Gucht heeft het grote verschil uitgelegd tussen de ziekenhuisopnames op dit moment, en die van voor de start van de vaccinatiecampagne.

"We zien al een tijdje dat de doorsnee patiënt die in het ziekenhuis ligt aan het verjongen is. Vroeger waren dat meestal mensen die in de 60, 70 jaar waren, nu is twee derde jonger dan 60 jaar", zei Van Gucht op Eén.

"Gemiddeld genomen zijn ze zelfs jonger dan 50 jaar. Je ziet dat vooral jongere mensen in het ziekenhuis terechtkomen."

"Dat zijn er in absolute aantallen niet zo veel, want de kans dat ze in het ziekenhuis belanden, is veel kleiner. Maar daar waar de besmettingen momenteel het meest circuleren, bij de twintigers en dertigers, zie je af en toe ook wel ziekenhuisopnames."

Niet gevaccineerd

"Heel vaak gaat het om mensen die nog niet gevaccineerd zijn, of nog onvolledig gevaccineerd zijn. Het gebeurt af en toe ook wel eens dat er gevaccineerde mensen in het ziekenhuis belanden, maar meestal komen ze daar omwille van andere klachten en worden ze dan per toeval ontdekt als Covid-positief."

"Bij mensen die op intensieve zorgen belanden, gaat het bijna altijd om niet-gevaccineerde personen. Zeker bij de zeer ernstige gevallen zie je dat het meestal niet-gevaccineerden zijn."