Uitstekend nieuws in strijd tegen coronavirus: "Goedkoop en voor alle leeftijden"

door: STS
Vaccin - AstraZeneca
Afbeelding bron: Photonews

Er is goed nieuws in de strijd tegen het coronavirus: het Europees Geneesmiddelenbureau heeft groen licht gegeven voor het vaccin van AstraZeneca.

De jongste dagen was er nog enige ongerustheid over het vaccin, omdat het niet goed zou werken bij mensen ouder dan 65 jaar. Marc Van Ranst nuanceerde dat al: er waren slechts 660 65-plussers onder de 23.272 deelnemers aan de studies, daardoor was het niet mogelijk om een goed idee te krijgen over de effectiviteit van het vaccin bij die leeftijdsgroep.

Nu heeft het vaccin groen licht gekregen, óók voor 65-plussers. "Nieuwe data over hoge antilichaamtiters, ook bij 65-plussers, en de hogere effectiviteit voor het vermijden van ernstige Covid-19 infecties en hospitalisaties, overtuigde het Europees Geneesmiddelenbureau om het vaccin goed te keuren voor alle leeftijden", liet Van Ranst weten via een bericht op sociale media.

Koelkast

Eerder werden ook al het vaccin van Pfizer/BioNTech en het vaccin van Moderna goedgekeurd. België heeft via een Europese aankoop 7,5 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Het voordeel is dat dit vaccin niet bij extreem lage temperaturen bewaard hoeft te worden: het kan gewoon in de koelkast gelegd worden. Het is ook het goedkoopste van de drie vaccins.