Vaccinatie bij ‘de rest van de bevolking’? “First come, first served misschien?”

door: BVDO
Vaccin
Afbeelding bron: Photonews

De vaccinatiecampagne is op gang gekomen, maar door de grote twijfel over de beschikbaarheid van bepaalde vaccins is er nog geen strategie uitgewerkt voor wat ‘de rest van de bevolking’ genoemd wordt. 

Voor de woonzorgcentra, het zorgpersoneel en de 65-plussers is alles voorzien en bepaald. Hoe het daarna verder moet met wat ‘de rest van de bevolking’ genoemd wordt, is niet duidelijk. Meer zelfs. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) laat weten dat daar nog geen beslissing over genomen is. 

Dat die fase er niet meteen aankomt, lijkt nu al duidelijk. “In dat stadium van de vaccinatie zitten we met een populatie die we in haar geheel kunnen klasseren als laag risico”, zegt Jan De Maeseneer, emeritus professor Huisartsengeneeskunde en lid van de werkgroep prioritisering, aan Het Laatste Nieuws. 

Maar in welke volgorde en of er wel een volgorde komt, weet men gewoon nog niet. “Het kan volgens dalende leeftijd gaan, maar in principe ook alfabetisch of first come, first served. We hebben nog niet gesproken of er criteria gehanteerd zullen worden, en zo ja: dewelke."