Van Gucht benadrukt: "Zeer effectieve maatregel tegen verspreiding van het virus"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht waarschuwt dat de koudere, drogere lucht het virus zou kunnen helpen verspreiden. Anderzijds leiden de huidige weersomstandigheden tot meer thuiswerken, en dat is goed om het virus in te dijken.

"Algemeen kan je stellen: ademhalingsvirussen houden van koud en droog weer. We weten dat voor het griepvirus: wanneer de lucht heel droog is, gaan de druppeltjes die we uitstoten, snel uitdampen en langer blijven rondzweven. De kans op verspreiding van aerosol is dus iets groter. Dat is aangetoond voor het griepvirus. We weten niet of datzelfde effect met het coronavirus speelt", zei Van Gucht op VTM.

"Wat ons anderzijds opvalt, is dat er minder verkeer op de baan is. We vermoeden dat meer mensen nu thuisblijven en misschien eerder gaan thuiswerken omdat de wegen glad zijn."

"Dat zou wel eens in ons voordeel kunnen spelen, meer dan dat de droge lucht in ons nadeel speelt. Want thuiswerken is een zeer effectieve maatregel om verspreiding van het virus tegen te houden. Dus er zijn een aantal tegengestelde krachten aan het werk. Het is moeilijk te zeggen hoe zich dat gaat vertalen in de cijfers."