Van Gucht gooit alle hoop aan diggelen: “Tot dan kunnen we echt niet versoepelen”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De bevolking snakt naar versoepelingen, maar viroloog Steven Van Gucht die nochtans milder is dan zijn collega-experts, schuift minder strakke maatregelen nog een eindje weg.

Het mooie weer dat er dit weekend aankomt, zou voor het virus een serieuze hindernis moeten zijn. Toch waarschuwt Van Gucht om niet te optimistisch te doen. “Laat ons wachten op de echte lente, volgende week is dat mooie weer mogelijk alweer voorbij, regent het en zit iedereen opnieuw thuis opgesloten”, zegt hij aan HLN.

Van Gucht wil niet dat er voor maar eventjes gelost kan worden. “Vooral het binnenleven is nefast; wanneer we wat meer naar buiten kunnen, is dat altijd een stukje veiliger. Als experts blijven we het herhalen: als we versoepelen, laat ons dat op een duurzame manier doen, dat alles wat we opnieuw toelaten ook zo kan blijven.”

En dus zullen we zeker nog een hele poos moeten wachten om de maatregelen te lossen. “Timing is alles, daar valt en staat alles mee. De periode tussen nu en Pasen is cruciaal. Als we nu al versoepelen, schieten we onszelf in de voet. Te snel gaan, is geen optie.”