Blaft jouw hond veel? Met deze waardevolle tips leer je je hond stil te zijn

door: MRO
Honden
Afbeelding bron: Unsplash

Heb je een hond die veel blaft? Dan ben je niet de enige. Blaffen is een natuurlijke manier van communiceren voor honden, maar soms kan het te veel worden. Het kan leiden tot overlast voor je buren, stress voor jezelf en je hond en zelfs boetes of klachten.

Gelukkig zijn er manieren om je hond te helpen minder te blaffen. In dit artikel geven we je een paar tips om het blaffen van je hond te verminderen.

Zoek uit waarom je hond blaft

Tracht de oorzaak van het blaffen te vinden. Honden kunnen om verschillende redenen blaffen, zoals verveling, angst, opwinding, aandacht, territorium, pijn of ziekte. Probeer te achterhalen wat je hond triggert om te blaffen en vermijd of verander die situatie indien mogelijk.

Bijvoorbeeld, als je hond blaft naar voorbijgangers, kun je de gordijnen dichtdoen of je hond naar een andere kamer brengen. Als je hond blaft uit verveling, kun je hem meer speelgoed, beweging of mentale uitdaging geven.

Leer je hond niet te blaffen

Leer je hond het commando 'stil'. Dit is een handig commando om je hond te leren stoppen met blaffen op jouw teken. Je kunt dit doen door je hond eerst te laten blaffen, bijvoorbeeld door op de deurbel te drukken of een speeltje te laten zien. Zodra je hond blaft, zeg je "stil" en geef je hem een beloning als hij stopt met blaffen.

Herhaal dit een paar keer totdat je hond het commando begrijpt. Daarna kun je het commando gebruiken in verschillende situaties waarin je hond normaal gesproken zou blaffen.

Negeer je hond als hij blaft

Negeer het blaffen van je hond. Soms blaft een hond om aandacht te krijgen. In dat geval is het belangrijk om het blaffen te negeren en geen aandacht te geven aan je hond. Dat betekent dat je hem niet moet aankijken, aanspreken, aanraken of boos worden.

Als je dat wel doet, beloon je het blaffen en zal je hond het vaker doen. Zodra je hond stopt met blaffen, kun je hem wel aandacht en beloning geven. Zo leert hij dat stil zijn beter werkt dan blaffen.

Als het blaffen van je hond erg hardnekkig of problematisch is, kan het zijn dat er een dieperliggende oorzaak is die niet zo makkelijk op te lossen is. Zoek dan professionele hulp. Als je hond blaft uit angst of agressie, kan hij professionele begeleiding nodig hebben van een gedragstherapeut of dierenarts. 

Tags hond