Gevaar in de natuur voor katten en honden: "Kan veel miserie veroorzaken, het boort zich dieper en dieper"

door: STS
hond en kat
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het is voor eigenaars van honden en katten momenteel opletten voor grasaren. Deze zaden van wilde grassen bevatten minuscule weerhaken.

"Het probleem stelt zich vooral bij honden, en soms ook bij katten. Die grasaren bevatten stekeltjes die als weerhaken werken. Daardoor kan het maar één kant op, en dat is naar binnen", zei dierenarts Joshua Duttré op Radio 1.

"Als een hond dit in zijn vacht krijgt, of in een lichaamsopening, zoals zijn neus, oog of oor, gaat zich dat alleen maar dieper en dieper en dieper boren. Dat kan veel miserie veroorzaken."

Kan chronisch abces veroorzaken bij je huisdier

"Hetgeen we het meeste zien, is dat ze erop stappen en dat dit dan in de poot prikt en zich zo naar binnen wurmt en daar een chronisch abces veroorzaakt."

"Soms kan het zelfs zo erg zijn dat het niet stopt in de poot, maar dat het helemaal naar boven gaat, dat het zich naar de schouder blijft 'tunnelen'. Dan is het een miserie om dat te vinden en het eruit te halen."

Let op als je hond plots begint te niezen

"Als je hond plots keihard begint te niezen, soms met bloed erbij, kan het zijn dat het in de neus zit, en dat hij daar een chronische infectie oploopt. Idem voor in het oor. Plots heeft een hond keiveel last van zijn oor, dat je denkt: hij heeft een zware acute oorontsteking, maar dan zit er zo'n grasaar in."

"Nu is het extra erg, blijkbaar omdat we zo nat weer hebben gehad. De grasaren zijn blijkbaar ook iets groter dan normaal. Alleen bij ons in de praktijk hebben we al grasaren uit neuzen, oren, vacht en poten gehaald tijdens de voorbije twee weken."