Gevaarlijke hondensoort wordt verboden om te houden, binnenkort ook bij ons?

door: STS
Hond - tanden
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een gevaarlijke hondensoort die al heel wat slachtoffers heeft gemaakt, wordt verboden. In het Verenigd Koninkrijk althans.

 

Het gaat om de soort American bully XL. De Britse premier Rishi Sunak heeft aangekondigd dat deze soort verboden wordt om te houden.

Donderdag werd in Walsall nog een man door twee honden van deze soort aangevallen. Hij overleed vrijdagochtend aan zijn verwondingen. Vorige zaterdag werd in Birmingham een 11-jarig meisje aangevallen. Twee mannen die haar te hulp schoten, raakten ook gewond.

"Het is duidelijk dat het niet gaat om een handvol slecht getrainde honden. Het is een gedragspatroon en het kan niet blijven duren", citeert de BBC de Britse premier.

De soort zal op de lijst van gevaarlijke honden terechtkomen, die verboden zijn in Engeland, Wales en Schotland. Daar staan al vier soorten op: de Amerikaanse pitbullterriër, de Japanse tosa, de Argentijnse dog en de fila brasileiro.

"Hoewel eigenaars al de verantwoordelijkheid hebben om hun honden onder controle te houden, wil ik de mensen geruststellen dat we dringend werken aan manieren om deze aanvallen te stoppen en het publiek te beschermen", aldus Sunak nog.

Voor Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is een verbod op het houden van de soort niet aan de orde. "Wij geloven veel meer in dierenbeulen aanpakken en fokkers die er de kantjes vanaf lopen", vertelde zijn woordvoerder aan Het Nieuwsblad.