Opgepast: Monsterboete van 500.000 euro voor wie deze overtreding begaat

door: STS
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

Een monsterboete tot 500.000 euro. Dat is wat je riskeert indien je in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide, een perimeter rond een vogelnest negeert.

In het natuurgebied De Blankaart zit er namelijk een koppel zeearenden te broeden. Dat is nooit eerder gebeurd in ons land. Er is een veiligheidsperimeter van 300 meter ingesteld rond het nest. Je mag het nest niet te voet, over het water of via de lucht (drones) benaderen. Overtreders riskeren een boete tot 500.000 euro.

"Betty zit al een paar dagen op het nest. We weten van in Nederland dat van het moment dat er een ei gelegd wordt het broeden start. We gaan ervan uit dat er al een eerste ei in het nest ligt", zei Guido Vandenbroucke, de conservator van het natuurgebied, op Focus-WTV.

"We hebben al de wisseling van de wacht gezien gisteren. Paul die Betty verving, of omgekeerd, het is moeilijk om uit te maken wie wie is. Maar ze zijn dus bezig, we zijn blij. Het broeden duurt ongeveer 38 dagen. Als we rekenen vanaf 14 maart, zou het eerste ei op 22 april kunnen uitkomen."