Een betere nachtrust? Leg dit eten op je bord en het zal je slaperig maken

door: WVDS
geeuwen, geeuw, man, slaperig, moe
Afbeelding bron: Pixabay

We hebben allemaal wel eens last gehad van een 'middagdipje' na het eten van een zware lunch. Dit kan het geval zijn na het eten van specifieke voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de slaap bevorderen.

Welk eten heeft een rechtstreekse invloed op je slaapkwaliteit en -duur?

Het is belangrijk om te begrijpen dat voedsel en slaap nauw met elkaar verbonden zijn. Wat je eet, kan direct invloed hebben op je slaapkwaliteit en -duur.

1. Koolhydraten: Voeding rijk aan koolhydraten zoals pasta, brood en suiker kan je slaperig maken. Dit komt omdat koolhydraten de productie van een chemische stof in de hersenen bevorderen, wat helpt om je lichaam te ontspannen en je slaperig te maken.

2. Zuivelproducten: Melk en andere zuivelproducten bevatten stoffen die een invloed hebben op de hersenen. Met als resultaat dat vermoeidheid en slaperigheid kan optreden in je lichaam.

3. Vlees en vis: Kalkoen wordt vaak genoemd als een voedingsmiddel dat slaperigheid veroorzaakt vanwege een hoge slaapverwekkende stof in het kalkoenvlees.

4. Noten en zaden: Noten en zaden zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat bekend staat om zijn vermogen om de slaap te verbeteren.

Hoewel deze voedingsmiddelen je slaperig kunnen maken, is het niet nodig ze te vermijden. In feite kunnen ze zelfs een voordeel zijn als je moeilijk in slaap valt. Ook de hoeveelheid voedsel die je tijdens een lunch verorbert, zorgt soms ook voor een dipje. Grote maaltijden vereisen namelijk meer energie van je lichaam om te verteren, wat kan leiden tot slaperigheid.

Door te kiezen voor evenwichtige, voedzame maaltijden en het vermijden van overeten, kan je een middagdip vermijden en genieten van een energieke dag. Of wanneer je ze juist wel eet, kan het je slaapkwaliteit ten goede komen. Onthoud dat slaap een complex proces is dat naast je dieet ook nog wordt beïnvloed door andere factoren, zoals onder meer beweging, stressniveau,...