Gevaarlijk product in voeding nu verboden: "Kan DNA-schade veroorzaken"

door: STS
Laboratorium - microscoop
Afbeelding bron: Pixabay

Test Aankoop is tevreden dat een bepaalde stof voortaan niet meer gebruikt mag worden in voedingsmiddelen en voedingssupplementen.

Het gaat om titaniumdioxide (E171), dat vooral gebruikt wordt als witte kleurstof. Dit mag nu niet meer in voeding gebruikt worden.

"Wij ijverden al lang voor zo'n verbod. Labostudies en dierenproeven toonden immers aan dat de stof DNA-schade kan veroorzaken, en er kan niet met 100 % zekerheid worden aangetoond dat de stof veilig is voor de mens", meldt Test Aankoop.

"Bij onze laatste test vonden we titaandioxide terug in kauwgom, snoepgoed en taartdecoratie, waar het werd gebruikt om producten witter te maken, maar ook in een aantal voedingssupplementen."

"Naar schatting kregen we op die manier tot voor kort minstens 30 mg per dag binnen, en dat voor een stof waarvan de veiligheid niet bewezen is!"

Etenswaren die titaniumdioxide bevatten en vóór 8 augustus geproduceerd werden, mogen echter nog verkocht worden tot het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

Test Aankoop zegt steekproeven te zullen uitvoeren bij voedingsmiddelen en -supplementen om na te gaan of het verbod ook wordt nageleefd.

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24