Is margarine smeren gezonder dan boter? Voedingsexperte geeft antwoord

door: STS
Boterham - ontbijt
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Sommige mensen zweren bij het smeren van echte boter, anderen denken met margarine een gezonder alternatief gevonden te hebben. Maar is dat echt zo?

Margarine is een plantaardig vet, gemaakt van oliën als olijfolie, palmolie, zonnebloemolie enzovoorts. Boter is daarentegen gemaakt van dierlijk vet. "Bovendien bevat boter meer verzadigde vetzuren, met meer cholesterol erin. In margarine vind je meer onverzadigde vetten, die worden gehaald uit plantaardige oliën", vertelde professor Voedingsleer Nina Hermans op Radio2.

Bij de productie van margarine kunnen er soms transvetten vrij komen. En dat is geen goed nieuws. "Dat is niet oké, want transvetten zijn zelfs ongezonder dan verzadigde vetten."

De conclusie is dat margarine niet gezonder is dan boter. En feitelijk heb je beide producten niet nodig. "Margarine heb je - net als boter - niet nodig als smeervet op je boterham", zegt Hermans. "Je hebt wel vetten nodig, voornamelijk onverzadigde, maar die kan je uit andere voeding halen."