Heb je recht op garantie als je toestel op vakantie kocht? Expert schept duidelijkheid

door: STS
Herstelling - garantie
Afbeelding bron: Pixabay

Hoe roep je als consument je garantierecht in wanneer je een toestel hebt gekocht in het buitenland en dit de geest geeft? Die vraag werd op Radio2 voorgelegd aan Reinhard Steennot, professor Consumentenrecht aan de UGent.

"De wettelijke garantie moet je altijd laten gelden ten aanzien van de verkoper bij wie je het toestel hebt gekocht. En als die verkoper zich in het buitenland bevindt, kan het praktisch gezien wel wat moeilijker worden om die garantie te laten gelden."

"Belangrijk om te benadrukken is dat wanneer consumenten uit België een toestel kopen bij een verkoper in een andere lidstaat van de Europese Unie de wettelijke garantie altijd gaat spelen, omdat die regeling vastgelegd is in een Europese richtlijn."

"Dus ik zou consumenten aanraden: probeer op een of andere manier de verkoper uit het buitenland te contacteren en hem te vragen hoe je je wettelijke garantie kan laten gelden."

Herstel of vervanging moet kosteloos zijn

"Wanneer het gaat over de toepassing van de wettelijke garantie, moet herstel of vervanging kosteloos, zonder ernstige overlast en binnen een redelijke termijn gebeuren."

"Kosteloos betekent dat alle kosten die worden gemaakt om het toestel opnieuw conform te maken, om het opnieuw op een goede manier te laten functioneren, door de verkoper worden gedragen. Het gaat zowel om uurloon, als kosten voor onderdelen die moeten worden vervangen en eigenlijk zelfs de transportkosten."

"Maar het Hof van Justitie heeft wel erkend dat een verkoper aan de consument kan vragen om de verzendkosten voor te schieten. Als het probleem onder de garantie valt, zal de koper die verzendkosten moeten terugbetalen."

"Blijkt het een probleem te zijn dat de consument zelf veroorzaakt heeft door een abnormaal gebruik, dan zullen de kosten ten laste zijn van de consument. En dat geldt natuurlijk ook voor de herstelkosten."

Tags garantie