Iedereen kent zoete aardappel, maar deze versie zet je smaakpapillen op scherp

Zoete aardappel, of bataat, is een kleurrijke en voedzame knol die de laatste jaren een vaste plek heeft veroverd in onze keuken. Hij zit boordevol vezels, antioxidanten en vitamine A, en heeft bovendien een natuurlijke, zachte zoetheid. Zoete aardappel laat zich perfect combineren met zowel vegetarische als vleesgerechten.
Ik geef je graag mee in dit artikel waarom deze knol zo’n gezonde keuze is en delen we een smaakvol recept met kip dat ideaal is voor een zomerse avond of middag.
Waarom kiezen voor zoete aardappel?
Zoete aardappel heeft een lage glycemische index en zorgt dus voor een stabielere bloedsuikerspiegel dan gewone aardappelen. Voedingsdeskundige Manon Wouters:
“Door het hoge aantal voedingsvezels heeft de zoete-aardappel een lage glykemische index (GI). Dat is ook direct het gezondheidsvoordeel. De lage glykemische index van de zoete-aardappel zorgt uiteindelijk voor een langer verzadigingsgevoel.” - artikel over zoete aardappel op 24 Kitchen
Recept: Geroosterde zoete aardappel met kruidige kip
Ingrediënten (4 personen)
- 3 middelgrote zoete aardappelen
- 500 g kipfilet of kippendijen
- 2 el olijfolie
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 150 g babyspinazie
- 100 g feta of geitenkaas
- Sap van ½ citroen
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de zoete aardappelen in blokjes van 2 cm en meng met 1 el olijfolie, paprikapoeder, komijn, peper en zout. Spreid uit op een bakplaat en rooster 25 minuten.
- Snijd ondertussen de kip in reepjes, meng met knoflookpoeder, peper en zout, en bak in een pan met 1 el olijfolie tot goudbruin en gaar.
- Meng de geroosterde zoete aardappel met de gebakken kip, babyspinazie en verkruimelde feta.
- Besprenkel met citroensap en serveer warm of lauwwarm.
Lees ook: Zin in een lekkere snack? Dit recept helpt je bij afslanken zonder schuldgevoel
Zoete aardappel leent zich perfect voor gezonde en smaakvolle recepten
Zoete aardappel is een voedzame basis die even goed werkt in vegetarische als in vleesgerechten. Met dit recept van kruidige kip, frisse spinazie en zachte feta krijg je een kleurrijke, gezonde maaltijd die snel klaar is en toch veel smaak heeft.