Vrouw die haar zes kinderen levend liet verbranden na acht jaar vrijgelaten

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

In Groot-Brittannië komt een vrouw die haar zes kinderen levend liet verbranden na slechts acht jaar in de gevangenis terug op vrije voeten. De verontwaardiging is gigantisch groot. 

“Ons justitiesysteem is een absoluut lachertje”, zegt David Spencer, hoofd van het Britse Centrum voor Misdaadpreventie, in de Britse krant ‘Metro’. “Ze zou bijlange nog niet mogen ronddwalen op straat. Per kind heeft ze maar iets meer dan een jaar cel gekregen. En intussen mag de belastingbetaler ook nog opdraaien voor haar nieuwe identiteit en haar opvang.” 

De brand werd door haar man Mick beraamd. Hij wilde de schuld hiervan doorschuiven naar zijn maîtresse die lange tijd in het huis woonde. Op die manier zouden Mick en Mairead het hoederecht ook over haar kinderen krijgen en een grotere sociale woning krijgen.  

Dat voerden ze uit op 11 mei 2012. Mick stak het huis in brand, Mairead verwittigde de hulpdiensten. Ze wilden snel het vuur zelf doven, maar dat lukte niet. Vijf kinderen bleven in de brand, het zesde stierf enkele dagen later. 

Het koppel hield zelfs nog een persconferentie om hulp te vragen, maar hun plan werd doorprikt. Mick kreeg levenslang, Mairead 17 jaar. Na de helft van haar straf maakt Mairead kan om vrij te komen en dat wordt ook ingewilligd. Na drie maand in een opvangtehuis krijgt ze een nieuwe identiteit en is ze helemaal vrij.