Federale politie waarschuwt: "Nieuw fenomeen, en het heeft te maken met coronavirus"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De federale politie waarschuwt voor vrouwen die zich uitgeven als verpleegsters en bij mensen thuis "een coronatest" komen afnemen. In feite zijn ze op het dievenpad.

"Op ons grondgebied duikt momenteel een nieuw fenomeen op dat verband houdt met de Covid-19-crisis. Er zijn meldingen van diefstallen, gepleegd door valse verpleegsters. Die beweren door de gemeente gestuurd te zijn om Covid-testen af te nemen", klinkt het.

Deze oplichtsters viseren vaak oudere personen die alleen wonen. In juli maakten ze al slachtoffers in verschillende Limburgse gemeenten (lees er hier meer over). Intussen spelen de feiten zich op het hele grondgebied af.

Geld en juwelen

"Doorgaans gaat het om twee dames tussen de 25 en de 30 jaar. Ze hebben donkere haren en dragen vaak handschoenen en een mondmasker. Ze voeren de coronatesten uit met ongeschikt materiaal en in slechte omstandigheden", waarschuwt de politie. "Terwijl een van de vrouwen met het slachtoffer in de badkamer zit, maakt de ander van de gelegenheid gebruik om het huis te doorzoeken en geld of juwelen te stelen."

Contactonderzoek

"Als u met zo'n situatie te maken krijgt, laat die personen dan vooral niet binnen en bel onmiddellijk naar het nummer 101", aldus de politie, die benadrukt dat de valse verpleegsters niet verward moeten worden met contactonderzoekers die huisbezoeken doen. "Die hebben een badge bij zich om aan te tonen dat ze werken in opdracht van Zorg en Gezondheid. Daar staat ook een telefoonnummer op."