Opgepast voor deze oplichting: "Dan hebben ze al je bankgegevens en kunnen ze geld gaan afhalen"

door: STS
scam laptop slachtoffer
Afbeelding bron: pexels

Een nieuwe vorm van oplichting is aan een opmars bezig. Alles heeft te maken met valse QR-codes. Vandaar de naam 'quishing', een samentrekking van de termen 'QR-code' en 'phishing'.

De oplichters vervalsen de QR-code op laadpalen voor elektrische wagens. Ze bedekken de originele QR-code met een andere code. Gebruikers scannen de code en komen zo op een malafide website terecht.

"Bij het openen van de site wordt er gevraagd om bankgegevens in te voeren om de betaling te doen. Eigenlijk zijn het cybercriminelen die de officiële QR-code hebben bedekt met een andere die naar een frauduleuze site verwijst", legt Safeonweb uit.

De gevolgen kunnen desastreus zijn. "De oplichters hebben dus al hun bankgegevens en kunnen nu geld van hun rekening afhalen."

Veilig omgaan met QR-codes

Safeonweb geeft enkele belangrijke tips: "Vermijd het scannen van QR-codes op openbare plaatsen. Controleer de QR-code visueel: is het geen sticker die op de officiële QR-code is geplakt? Controleer de URL van de site waarnaar de QR-code linkt. Een verdachte URL kan een rode vlag zijn."

"Gebruik veilige QR-code scanners. Sommige apps om QR-codes te scannen, bieden beveiligingsfuncties waarmee je de veiligheid van een link kan controleren voordat je hem opent."

"Houd je apparaten up-to-date. Het regelmatig bijwerken van je apparaten en apps kan je beschermen tegen bekende kwetsbaarheden waar hackers misbruik van kunnen maken."