Krijgen we een warme zomer? Experten zijn al zeker

door: STS
zomer
Afbeelding bron: Pixabay

Komend weekend krijgen we al de eerste tropische temperaturen van dit jaar. Het zou dan 30 graden worden. Wordt dit de voorbode van een warme zomer?

Volgens Philippe Mievis van MétéoBelgique wel. Juni zou al een maand worden waarin het warmer wordt dan gemiddeld, en ook de maand juli zou warm worden. In augustus zou dat iets minder het geval zijn, vertelde Mievis aan Het Laatste Nieuws.

"De Franse weerkundige dienst Météo France voorspelt voor ons land een zomer met meer onweer en regen dan vorig jaar, maar zonder excessen", schrijft de krant nog.

Een zomer met heel wat tropische dagen is tegenwoordig geen uitzondering meer. "Het aantal tropische dagen, met een maximumtemperatuur van 30 °C of meer, loopt sinds de jaren '70 duidelijk op", zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

"Sindsdien is de trendlijn verviervoudigd tot 2022: van gemiddeld 1,4 dagen naar 6,3 tropische dagen in een jaar. 2021 bleek een uitzonderlijk jaar, waarin voor het eerst in bijna drie decennia geen enkele tropische dag werd geregistreerd. Maar met 13 tropische dagen trok 2022 de trend opnieuw verder omhoog."

"Ook het aantal zomerse dagen - waarop de maximumtemperatuur 25 °C of meer bedraagt - nam in diezelfde tijdspanne duidelijk toe van gemiddeld 20 naar 35 dagen in een jaar."