Opnieuw flinke klap voor Francken na slecht nieuws over Marokkaan die veroordeeld is voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt opnieuw een ferme klap. Hij kreeg slecht nieuws te horen.

Francken wil Marokkaanse man, die eerder al is veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, uitwijzen. “Ik heb eerder deze Marokkaanse jihadi zijn Belgische verblijfspapieren afgenomen. Hij werd onlangs vanuit zijn gevangeniscel overgeplaatst naar een gesloten centrum voor illegalen met het oog op een repatriëring naar Marokko”, citeert Het Nieuwsblad de staatssecretaris op zijn blog.

Artikel 3
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen oordeelt echter dat het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens onvoldoende is getoetst. Dat artikel zegt dat je de persoon in kwestie niet naar zijn land mag terugsturen als daar zijn mensenrechten geschonden worden.

België
En dus moet de Marokkaan in ons land blijven. “Ondanks de inspanningen van de Marokkaanse autoriteiten om de mensenrechtensituatie te verbeteren, blijkt niet uit het administratieve dossier dat de verdediging ook maar de minste stap heeft gezet om garanties te krijgen dat in geval van terugkeer naar zijn land, de persoon niet lastiggevallen zal worden voor de feiten die in België tot zijn veroordelingen hebben geleid, of om op welke manier dan ook het risico op blootstelling aan de behandelingen die door het artikel 3 van het EVRM verboden zijn, te verminderen.”

Tweede keer in paar weken tijd
Francken zegt dat het al de tweede keer in enkele weken tijd is dat de RVV een een geplande repatriëring van een voor terrorisme veroordeelde Marokkaan tegenhoudt. Opgeven doet Francken echter niet. Er is een nieuwe verwijderingsbeslissing genomen. Volgende week woensdag wordt daar een beslissing over genomen.