Weerman Frank Deboosere houdt rekening met vreselijk scenario voor zomermaanden

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het leek gisteren wel zomer in de lente, behalve aan de kust dan. Het was in het binnenland warmer dan in sommige plaatsen in Spanje.

Zondag was er zelfs een record sinds het begin van de metingen in 1901: in Ukkel werd met 24,3 graden de allerwarmste 8 april gemeten, goed anderhalve graad warmer dan het vorige record uit 1969.

Weerman Frank Deboosere legt uit hoe dat kan. “Het gebeurt niet zo vaak dat het in Heist-op-den-Berg warmer is dan in Torremolinos, maar elk jaar wel een keer”, weet Frank Deboosere in Het Nieuwsblad. 

“Dat komt omdat er al een hele tijd een wolkenband ten westen van België hangt, op een paar tientallen kilometer hoogte. Die wolken willen onze richting uit, maar worden tegengehouden door een hogedrukgebied in Oost-Europa.” 

Zomer
“In de tweede week van de paas­vakantie dringen die wolken verder door, met een beetje regen als gevolg, maar de temperaturen blijven zacht.”

Is de zomer nu al begonnen? “Zo simpel is het niet. Een terugval in mei kan nog, de zomer kan zelfs nog in het water vallen. Dit kan je zien als April doet met z'n gril wat hij wil.”