Koning Filip laat deze zomer peperdure herstellingen uitvoeren aan kasteel van Laken: “Hij doet dat op een manier die niet helemaal koosjer is”

bron: TV-Familie
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Tijdens de zomervakantie gaat koning Filip (58) het kasteel in Laken, waar hij woont, grondig laten restaureren. Dat blijkt uit documenten die royaltywatcher Thierry Debels kon inkijken.

“Het is eigenlijk logisch dat hij dit doet”, zegt Debels aan TV-Familie. “Dat zijn oude gebouwen. Die moeten bijna voortdurend opgeknapt worden. Je kan die prachtige panden niet laten verloederen, hé. Deze zomer zal het vooral om opfrissingswerken gaan.”

Maar er is Debels wel iets opgevallen. “De koning maakt voortdurend gebruik van peperdure materialen. Al kan je daarover discussiëren. Want voor een koninklijk paleis, waar hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld worden ontvangen, kan je moeilijk met goedkope brol werken.”

“Maar de koning laat zelfs meubels op maat maken voor het koninklijk paleis. Terwijl het hele land besparingsregels krijgt opgelegd, wordt dáár duidelijk níet bespaard. Ook wordt er een nieuw bad geïnstalleerd. Niet in budgetvriendelijk, duurzaam acryl. Nee, het wordt een extra lange badkuip in geëmailleerd gietijzer. Een héél dure grap. En wat dacht je van het Carraramarmer, zowat het fijnste ter wereld, dat voor het sanitair wordt gebruikt? Opnieuw van de allerbeste kwaliteit. Dat wordt dus een schitterende marmeren badkamer.”

"De kosten worden niet geregeld via de Civiele Lijst, wat eigenlijk wél zou moeten, aldus nog Debels. "Het gaat er niet helemaal koosjer aan toe... Voor de renovaties in het kasteel van Laken wordt nu ook een beroep gedaan op de kas van de Regie der Gebouwen, wat een overheidsinstelling is. En zo is het eveneens de belastingbetaler die mee opdraait voor al die kosten.”