Willy Claes waarschuwt iedereen: “We gaan binnen afzienbare tijd opnieuw met ons gezicht tegen de muur knallen”

bron: De Morgen/Humo
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In een interview in Humo is Willy Claes (sp.a) ervan overtuigd dat de N-VA wel haar verantwoordelijkheid zal moéten nemen tegenover alle 11 miljoen Belgen. “Want we gaan opnieuw met ons gezicht tegen de muur knallen”, stelt hij.

De N-VA en de PS lijken na de verkiezingen tot elkaar veroordeeld, maar willen niet met elkaar in een regering stappen. Volgens Willy Claes is het toch belangrijk om Di Rupo en De Wever samen aan tafel te krijgen. “Laten we het zeggen zoals het is: de toekomst van het land staat op het spel. De veto’s van de N-VA zetten alles vast. Ze willen geen regering met de PS, en willen ook niet dat de rest een regering maakt zónder hen, omdat die dan geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant. Dat is toch kras, aangezien de N-VA net vijf jaar in een regering heeft gezeten die maar een kwart van de Franstaligen vertegenwoordigde?”

Ook de PS heeft niet veel zin om te praten met N-VA. “Maar de omstandigheden kunnen hen dwingen”, volgens Willy. “In oktober moet er een begroting liggen. Europa zal niet beleefd en soepel blijven. Het budgettair tekort loopt op tot 10 miljard euro en de staatsschuld overstijgt nog altijd 100 procent van het bnp. Dat mag niet te lang duren. De mensen verkiezen politici om te besturen, niet om tactische spelletjes te spelen.”

Dan haalt Willy een boek tevoorschijn. Volgens hem zal de N-VA niet anders kunnen dan zich verantwoordelijk gedragen. “In dit boek voorspelt Georges Ugeux dat we binnen afzienbare tijd een nieuwe financiële crisis op wereldniveau krijgen. Ugeux is een Belgische bankier die rond de eeuwwisseling ondervoorzitter van de beurs van New York was. De inleiding van zijn boek is geschreven door Jean-Claude Trichet, ex-voorzitter van de Europese Centrale Bank. Ook hij zegt dat we opnieuw met ons gezicht tegen de muur gaan knallen.”

”De wereldwijde schuldgraad ligt vandaag nog hoger dan voor de bankencrisis van 2007. De nationale banken blijven de rente kunstmatig laag houden, waardoor de economie al jaren wordt gedopeerd. Vrienden uit Washington vertellen me ook dat Trump de banksector opnieuw aan het dereguleren is. De strengere regels, die onder Obama werden ingevoerd om nieuwe accidenten te voorkomen, worden weer afgebouwd. Zo ligt de weg open voor allerlei stommiteiten, en uiteindelijk voor een nieuwe crash. In die omstandigheden zal zelfs de N-VA haar verantwoordelijkheid moeten nemen in het belang van 11 miljoen Belgen. De N-VA heeft de laatste jaren nauwe banden opgebouwd met de werkgevers. Vanuit die hoek zal de druk op De Wever toenemen. En ik denk dat hij daar gevoelig voor is.”