Koen Geens (CD&V) wil strikter migratiebeleid, maar maakt opvallende kanttekeningen

bron: Radio 1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Justitie Koen Geens maakt een analyse na de recente verkiezingen. Hij merkt dat de bevolking op cultureel vlak naar rechts wil opschuiven en pleit nu ook voor een strikte migratiepolitiek, maar maakt ook enkele belangrijke kanttekeningen.

"De wereld schuift op naar rechts en dat zal waarschijnlijk het lot zijn dat elke politieke partij ondergaat vandaag omdat de grondstroming van de samenleving in die richting zit. Sociaal economisch is het niet zo dat de bevolking naar rechts wil opschuiven. Het is wel zo dat men cultureel naar rechts wil opschuiven", analyseert Koen Geens het resultaat van de verkiezingen.

Het is niet zo dat onze sociale zekerheid in de problemen geraakt door de migranten. 

"We moeten zorgen voor een streng vluchtelingenbeleid. Ik denk dat men inderdaad een gecontroleerde en strikte migratiepolitiek moet voeren, maar dat men die mensen ook niet meer in de schoenen moet schuiven dan noodzakelijk. Het is niet zo dat onze sociale zekerheid in de problemen geraakt door de migranten. Dat is een fabel."

Daarnaast benadrukt Geens dat België migranten nodig heeft om de leemtes in een aantal jobsectoren in te vullen.

"We hebben voor een aantal jobs ook migranten nodig. We vinden in een aantal sectoren heel moeilijk mensen. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk om agenten, penitentiare beambten, verplegers en leraars te vinden. We hebben nieuwe werkkrachten nodig", aldus de minister op Radio 1.