Liesbeth Homans heeft al meteen duidelijke boodschap voor nieuwkomers in ons land: "We moeten hen dat verplichten"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Liesbeth Homans hield vanavond haar 11 juli-toespraak. Ze deed dat aan het Groeningemonument in Kortrijk.

Als Vlaams minister-president en als kopvrouw had Liesbeth Homans meteen een duidelijke boodschap voor de nieuwkomers in ons land. "Een goede, geslaagde integratie van mensen met een migratieachtergrond in onze Vlaamse samenleving in het belang van iedereen en van onze hele samenleving", citeert VRTNWS haar.

Homans vraagt nieuwkomers om zich volledig aan te passen aan de normen en waarden van Vlaanderen. "We moéten hen verplichten de grondslagen van onze open, democratische samenleving te erkennen. Wij verwachten dat zij onze publieke cultuur delen en deelnemen aan de samenleving", aldus Homans. "Onze publieke cultuur delen en aan de Vlaamse samenleving participeren kan niet zonder de kennis van onze taal. Nederlands leren is een noodzakelijke voorwaarde voor integratie."

Tot slot had Homans het ook over het confederalisme. "Dit vergt een hervorming waarbij Vlamingen en Franstaligen vastleggen waarover zij nog samen willen beslissen en wat zij nog samen willen beheren. Laat ons blijven streven naar een staatsstructuur die de Vlamingen alle hefbomen in handen geeft om onze toekomst vorm te geven."