Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert op de kritiek op zijn partij: “Dat is niet onze schuld”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het structurele begrotingstekort loopt dit jaar op tot 7 miljard, dat is bijna 4 miljard hoger dan de oorspronkelijke doelstelling. Dit is vooral het gevolg van de val van de regering-Michel, luidt het bij de liberalen. Maar volgens Johan Van Overtveldt (N-VA) is dat absoluut niet het geval.

Om de vooropgestelde begrotingsdoelstellingen te halen, moet de regering op zoek naar 3,8 miljard euro. “Dit bewijst dat we ons geen verder tijdverlies meer kunnen veroorloven”, reageerde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). “Elk uur, elke dag, elke maand die we verliezen heeft een kostprijs. Ons land kan zich letterlijk niet veroorloven te treuzelen. We moeten zo snel mogelijk aan de slag.”

Gewezen minister van Financiën Johan Van Overtveldt is het niet eens met de kritiek op zijn partij. “Door de val van de regering? Goed geprobeerd, maar fout”, reageerde hij op Twitter. In De Ochtend op Radio 1 herhaalde Van Overtveldt zijn standpunt. “In het zomerakkoord hebben we samen met de andere coalitiepartners maatregelen genomen om de tewerkstellingsgraad te verbeteren en zo het begrotingstekort aan te pakken. Maar toen zijn we, door het VN-migratiepact, uit de regering gezet. Als de minderheidsregering het zomerakkoord in het parlement gebracht had, dan hadden wij dat sowieso goedgekeurd en hadden we een ander cijfer gezien dan die 7 miljard”, aldus de N-VA’er.

Volgens Van Overtveldt is er nadien aan het akkoord “gemorreld” door de andere partijen. “Het was niet meer het zomerakkoord dat wij, als partij, mee onderhandeld hadden en dat konden we niet goedkeuren.” Volgens de partij moet vooral de tewerkstellingsgraad verbeteren. “Het aandeel van de actieve bevolking moet naar omhoog en dat zal een positief effect hebben op de begroting. Als je daar te weinig maatregelen voor neemt, moet je niet verbaasd zijn dat het begrotingstekort opnieuw oploopt”, besluit Van Overtveldt.