Fiscus maakt jacht op Belgen in Portugal

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
De fiscus screent momenteel duizenden Belgen die gedomicilieerd zijn in Portugal. De controleurs gaan nu na of de Belgen er ook écht wonen, of enkel doen alsof om op die manier belastingen te ontduiken.

De Portugese regering heeft een aantal jaar geleden fiscale maatregelen uitgevaardigd om vermogende buitenlanders te lokken en zo de economie aan te zwengelen. Wie voor het eerst naar dat land verhuist, moet er de eerste tien jaar geen inkomstenbelasting betalen. Er geldt ook een vrijstelling voor pensioeninkomsten uit België.

Volgens cijfers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag minstens 4.121 Belgen hun domicilie in Portugal. “En dat zijn er wellicht nog veel meer”, aldus woordvoerder Karl Lagatie. “Want dat zijn enkel de Belgen die zich ingeschreven hebben op de Belgische ambassade in Portugal. En dat is niet verplicht.”

Om voor de fiscus ergens officieel te wonen, moet je er minstens de helft van het jaar plus één dag wonen, 183 dagen dus. Sommigen verhuizen echter enkel hun domicilie naar het buitenland om van de belastingvoordelen te genieten, terwijl ze in feite gewoon in België verblijven. De fiscus pluist nu uit of hun economisch en sociaal leven zich wel degelijk afspeelt in Portugal.

Tags fiscus